Идеалът за красива жена според различните народи

Вече споделих с вас през какви драстични промени е минало женското тяло и женската красота >> Идеалът за красива жена – според вековете

Не знам дали всички тези изтезания ги правим за да се харесаме на мъжете или просто се опитваме да се впишем в един свят, който постоянно се променя и ни носи чувство за несигурност. А, може би се страхуваме да бъдем себе си!

Днес при нас виждаме абсурдната визия, която блъска по врата и застрашава да увреди подрастващите момичета. Днес, в други страни има не по-малко плашещи идоли за красота.

 Ето кои са те:

Странни ритуали за красота

Жените на Мианмар  – известни са като жените-жирафи. Сигурна съм, че се сещате за снимките на жени с голям брой метални обръчи около неестествено дългия си врат. Това са те. Вратовете им достигат до 40-50 см. В миналото огърлиците са пазели жените от зъбите на хищниците (пазят врата, а главата и тялото? – не ги разбирам! ), а днес е символ на богатство.

jena s obrachi

Жените в централна Азияв много места на централна Азия идеалът за жена е беззъбата жена. Не е смешно, а направо си е трагично. В Меланезия жените дъвчат плодовете на специална палма, за да си оцветят зъбите и устата в червено. И това си е супер в сравнение с жените на Ангола, които избиват предните си зъби, а в Конго, племето Балуба си ги изпилят изцяло.

И ако това ви се вижда варварско… четете по надолу:

Жените от Карамаджонг до Судан и Уганда имат странен обичай за красота. Те са красиви ако имат белези. Затова разрязват кожата по тялото и лицето си със специални куки, а после ги поръсват с пепел за да зарастват бавно.

Жените в някои райони на Нигерия трябва да са пълни – затова ги „угояват“, като ги поставят в специални стаи, където не могат да се движат и ги тъпчат с сладки храни.

Жените от племето мурси в Етиопия – те разтягат долните си устни с помощта на дискове. Вадят се два долни зъба и се прави пиърсинг. В дупката от него се поставя дървен диск, докато порасте устната и така се сменя с по-големи размери.  На мен това ми е трудно дори да го гледам, но там е признак за висок социален статус. Вярват, че през устата влизали лошите духове, а с дисковете не могат да влезнат.

mursi

Жените в Таджикистан имат по една вежда – цяла и дълга (сливат двете вежди в едно)

Жените от племето фула в Африка – скубят косата си за да имат по голямо чело

Жените от северната част на Намибия носят меки кожени поли и украсяват врата, талията, китките и глезените си с безброй гривни. Всеки ден те покриват тялото с мехлем от масло, растителни екстракти и смачкана вулканична пемза, която придава на кожата червеникав тон и предпазва тялото от ухапвания от насекоми. Жените конструират прическата си под формата на многобройни „дреди“.

plemeto himba

Жените в Япония – докато ние си редим зъбите,  за да са равни в Япония привлекателната усмивка е с криви зъби

Жените във Франция вярват в естествената красота. Без грим, без допълнително разкрасяване, напълно естествен вид. Браво на тях, крайно време е естествения вид да е идеала за красота. Проблемът според мен е, че леко са прекалили и някои французойки дори не си обезкосмяват крака и ръце. Упс!

 

Крайности колкото искате. Всеки се стреми да е красив, но дали модата и възгледите на другите за красотата наистина са правилни. Преценете сами! Аз за себе си съм избрала без крайности и жертви в името на красотата. Ако ме харесват нека да е, защото това съм аз, а не модела от телевизора (защото ако съм като него, значи не съм единствена и неповторима)😊

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *