Позабравени детски игри за лятото

Здравейте! Как сте?

Ваканцията на децата започна, а времето все повече ще се затопля ( надявам се, все пак идва лято). Денят става по-голям и имаме много часове за игри на открито. Обичах този период от годината още докато бях дете. Безкрайните вечери – топли, светли, пълни с усмивки и много игри. Но най-хубавото е, че не ми липсва детството, защото имам деца и ваканцията им сякаш е моя. А, игрите са общи… даже са много по-забавни, защото не само аз се забавлявам, а доставям удоволствие на децата си. Създавам техните спомени за летните ваканции. Незабравимо, нали?

Еее, време е да блеснем със страхотни стари идеи, които никога няма да се забравят, защото се предават от поколение на поколение. Помните ли ги? Ако сте позабравили нещо, аз ще помогна, а вие затворете очи, отпуснете се и всичко ще си припомните.

Игри от миналото ни – вълшебното детство

Ръбче

Колко топки сте спукали на тази игра? Всъщност, помня, че нямаше блок или къща, пред която да нямаше деца, които се опитват да уцелят ръба на тротоара и да хванат, връщащата се топка. И ти правеше така, нали?

Федербал

Неповторимо удоволствие ми доставя тази игра. Не мога да скрия, че ако децата се заиграят сами, аз веднага се възползвам да поиграя със съпругът ми. Играта с перцето е много завладяваща, особено за много добри играчи като мен 😄

федербал

Фунийки

Любимата момчешка игра. Необходимо е да имате вестник, от който да свиете фунийки и тръба през, която да ги издухвате, като целите противника.

Стражари и апаши

Отново предимно за момчета, разделени на два отбора – отбор стражари и отбор апаши. Стражарите гонят апашите, преди това обаче затварят очи и броят до 100 за да успеят да се скрият апашите. Апашите, трябва да оставят следи с тебешир по пътя си докато се скрият, но на по-скришни места. Стражарите трябва да намерят всяка следа и да я зачеркнат преди да стигнат до апаша. Откритият апаш веднага става стражар и така докато бъдат хванати всички апаши.

Дама, скачане на въже, въртене на обръч

Все прекрасни и незабравими момичешки игри. Няма да ги обяснявам, защото съм сигурна, че ги помните. Определено е време да научите момичетата си на тях. За малко да забравя – не изключвайте бащите от тези игри, защото ще ви изненадат с уменията си… а гледката е много забавна и неповторима.

Игра на дама

Криеница

Избирате си този, който ще жуми и докато той брой до 30 (примерно), всички останали трябва да се скрият. Започва голямото търсене – жумящият трябва да открие всички участници, и да ги заплюе пръв на мястото на броенето с думите „ Пу за теб“. Докато той търси всеки, който успее да стигне пръв също се заплюва с думите „Пу за мен“. Този, който остане последен и не е успял да се заплюе става следващият жумящ.

Сляпа баба

Избира се кой ще е сляпа баба и му се завързват очите. Станалите обикалят около него и викат силно името на играта. „Сляпата баба“ трябва да хване участник в играта и чрез опипване да познае, кого е успял да хване. И, честито – той е следващата „сляпа баба“.

Пиян морков

Минимум играчи – трима. Избират се двама консули, които си подават топката, а между тях застават пияните моркови (останалите участници). Целта на пияните моркови е да хванат топката, докато консулите си я подават. Който успее, става консул (а консулът, който му е подал топката става пиян морков).

Пиян морков

Народна топка

Играчите се разделят в два отбора и всеки отбор си избира консул. Определя се полето на всеки отбор с тебешир (един голям правоъгълник разделен по средата), а консулите застават в двата края на правоъгълника, но всеки от страната на противниковия отбор. Целта на всеки отбор е да си подава топката с неговият консул, като подавайки се опитва да уцели някои от другият отбор. Всеки уцелен (топката го е пипнала, без да е успял да я хване) отпада от играта. Края на играта е когато, един от отборите остане без играчи.

Замръзванка

Това е вид гоненица, при която има един гонещ и много бягащи. Ако гонещият те пипне замръзваш, докато някои от останалите бягащи не те пипне и размрази, Целта е всички да замръзнат.

Игра с ластик

Най-великата момичешка игра. Дано си я спомняте, поне един от вариантите, защото е дълго за обяснение . Знам, че има много варианти на тази игра, но аз си спомням само два варианта. И все пак накратко за – Е ма, Е са са, Е са са О пи пи я.

На краката – ластикът се слага на двата крака ( разтворени на нивото на рамената) на две деца и се опъва, а третото дете скача изпълнявайки модели от 1 до 10. Първо се изпълнява първо ниво ластикът е на нивото на глезена; второ ниво – на височината на коленете; трето ниво – ластика се слага на височината на талията. Май, имаше и ниво на изпънатите нагоре ръце, но не съм много сигурна.

  1.  Заставаме с лице към опънатият ластик и прескачаме и двете линии без да ги докосваме.
  2. Отново с лице към ластика стъпваме с един крак върху по близката линия(настъпваме я), и веднага с другия крак върху по-далечната.
  3. Сега едновременно скачаме с двата крака, но един настъпва едната линия, а другият крак другата и така скачаме три пъти като ги редуваме( редуваме, краката с ластиците)  настъпвайки и двата ластика.
  4. Заставаме успоредно на ластика и скачаме 4 пъти едновременно с двата крака: първи скок двата крака между първи ластик; втори скок между втори ластик; трети скок с леко завъртане двата крака върху втори ластик; четвърти скок с двата крака върху първи ластик. Опа, стана сложно. Хайде мили родители, не се предавайте! То си е като по-тежка фитнес тренировка.
  5.  Скачаме едновременно с двата крака застъпвайки ластика ( едното стъпало под ластика, другото над него) – това е един скок; вторият скок е същият но върху другият ластик( по-далечния); трети скок – същото но върху първи ластик … и така до пет скока.
  6. Първи скок едновременно с двата крака между първи ластик; втори скок – както сме скочили просто прекръстосваме краката (ластика си остава между тях); трети и четвърти скок преповтарят първите два, но върху втория ластик.
  7. Заставяме успоредно на ластика и го повдигаме с кракът, който е до него (първият ластик) и ги прихлупваме върху втория ластик. Образува се триъгълниче, в което се намира единият ни крак. И сега скачаме 7 пъти, като единствената промяна е посоката(т.е  всеки скок се завъртаме към едната посока, после към другата).
  8. С двата крака към ластика скачаме едновременно и прехвърляме първият ластик над вторият (образува се триъгълник с двата ни крака в него); вторият скок е едновременно с двата крака скачаме и изваждайки краката от триъгълника ги поставяме едновременно върху вторият ластик; трети скок едновременно с двата крака върху първия ластик.
  9. Скачаме с двата крака едновременно между първият ластик, втори скок – между втори ластик и така 10 пъти.

На пръстчета – с пръстите на ръцете. Отново от 1 до 10, като това показва и броя на пръстите в ластика. Започваме винаги с десен крак и успоредно на ластика.

Очаквайте скоро видео, защото се уморих да пиша, а вие се уморихте да ме четете. 😄

Приятно забавление!

3 отговора за “Забавни детски игри от миналото”

  • Здравейте, очаквам видеото, защото съм забравила играта на ластик на пръстчета.Тя ми е любимата.
    Искам да науча дъщеря ми. Кога ще го пуснете?

    • Здравейте, ще се опитам да го направя до края на другата седмица:)

      • Здравейте. Търсех правилата на играта на ластик, за да я покажа на дъщеря си и случайно попаднах на поста Ви. Много ще се радвам ако наистина качите видео, защото ще е много по-лесно да се обясни.
        Хубав ден от мен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *