Любопитни факти за животните

Позабавлявахте ли се с интересните новини от предната публикация  малко известни факти

Продължаваме темата с любопитни и интересни факти, но този път за животните.

Знаете ли, че:

  1. Делфините спят с едно отворено око, а другото дебне за опасности. Освен това спи само едната половина на мозъка им. Когато делфините спят, се въртят в кръг. Те винаги изглеждат усмихнати. Все още се спори има ли делфински език, но всеки делфин си има име, на което отговаря ( конкретен звук, на който реагира ). Скоро стана ясно, че делфините общуват помежду си по телефона. Невероятен бозайник.

 

delfini

2. Козината на Бялата мечка не е бяла, а прозрачна. Космите са кухи и нямат цвят. Те пречупват светлината, така, че да изгледат бели. Скоро този въпрос ми се падна в една детска игра и се изложих – е, човек се учи цял живот.

3. Когато жабите повръщат, стомасите излизат от устата им. След като го почистят с предните си крака, те поглъщат в стомаха си обратно. Доста гадно, нали?

4. Очите на щраусите са по-големи от мозъка им. Големината им е колкото на топка за тенис.

shtraus

5. Рибешките люспи се използват в направата на повечето червила, спиралите за мигли и лака за нокти. На опаковката на тази козметика можете да видите определена съставка гуанин. Гуанинът е кристално оцветяващо вещество, което осигурява блещукащ ефект. Гуанинът е направен от нарязани люспи от риби.    

6. Сперма от бик се използва в продуктите за коса. Ползата е наличието на много протеини в нея. Това звучи по-неприятно и от козметиката с охлюви.

7. Ако се отрежат мустаците на котката, тя ще започне да губи ориентир. Котешките мустаци са свързани с тъкани, които имат множество нервни окончания. Тези нерви могат да доловят най-малкото раздвижване на въздуха. Така котките усещат близки обекти, без да ги виждат, което е предимство в тъмното. Мустаците също им помагат да преценят колко широка е дадена пролука, преди да се опитат да минат през нея. Освен това по мустаците можем да определим и настроението на котките. Ако мустаците им са нагоре това означава, че те са дружелюбно настроени, а ако са увиснали надолу това означава, че котката е в лошо настроение и е по-добре да не я закачаме.

kotka

8. Шимпанзетата, орангутаните, делфините, слоновете, косатки , свраки и хората са единствените живи същества, които могат да се разпознаят в огледало. Хората разпознават образа си от 18 месечна възраст. Когато куче или котка се видят в огледалото те се стряскат или дразнят на странното животно пред тях.

9. Морското конче си избира един партньор за целия си живот и когато едното от тях умре, наскоро след това умира и другото. На това се казва вярност.

morsko konche

10. Орангутанът е един от най-големите престъпници в животинския свят. Те често тайно крадат от човешката храна, а след това полагат усилия да заличат следите. Маймуните също могат да манипулират останалите: маймуни-бебета понякога плачат в присъствието на водача на групата, макар че никой нищо не им е сторил. В резултат от това лидерът често „наказва“ останалите възрастни маймуни.

Надявам се, че не сте си изгубили времето с тази публикация. Ако все пак нищо ново не сте прочели, се радвайте – много сте умни.

До скоро…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *