Благовещение е!

Какво е Благовещение или Благовец?

Photo by: Pixabay/ThuyHaBich

На 25 Март всяка година, църквата отбелязва празникът Благовещение. Това е денят, в който Дева Мария получава благата вест от Архангел Гавриил, че ще роди син Божий. Днешният ден се почита също като празник на майката. Благата вест не е само за Богородица. Тя е била за цялото човечество – надежда за нашето спасение; вяра, че Божият син ще заличи нашите грехове със своето страдание. Странни същества сме ние хората, правим безумни неща, а после сме щастливи, че някой друг ще страда за нашите грешки. На Благовещение е разрешено да се поднесе риба на трапезата, въпреки, че се пада по време на Великите пости.

 Благовещение е ден, който се почита от всеки християнин, а ние – българите на този ден почитаме и народния ни празник Благовец. Той е свързан с много поверия и обичаи, свързани с настъпването на пролетта.

Какво се прави на Благовещение?

В народните ни обичаи главна роля на този ден играе кукувицата. Това е причината на някои места денят да е известен като „Кукувден“. Според вярванията на българите на този ден идва птицата, а с нея и пролетта. Народното поверие гласи, че на Благовец се излиза сит и с пари в джоба, защото ако те закука кукувица и нямаш пари или си гладен – така ще си през цялата година. Така, че приятели, закусете добре, па дай Боже да чуете кукувича песен в днешните шумни градове.

На днешният ден се почиства къщата и се палят огньове. Изхвърлете всички боклуци още сутринта.

На този ден пристигат самодивите и излизат змиите, гущерите и други неприятни твари.

Българите не убиваме змиите, защото вярваме, че те носят духовете на нашите прадеди, но на този ден можем да ги изгоним. Стопаните на дворовете започват да удрят метални предмети и обикалят дворовете си със запалени факли, изричайки  думи като например: „бягайте змии и гущери, че иде Благовец и идват татари, ще ви мерят с кантари“.

До ден днешен на Благовец се пробиват ушите на малките момичета, защото днес ги боли по-малко и ранните заздравяват по-бързо.

И да не забравяме за трапезата днес, вкусна риба, топла пита и нещо зелено. Да ни е сладко ( благо).

Кой празнува на Благовещение?

Днес празник имат много имена – Благой, Благоя, Блага, Благовест, Благовеста, Евангелина, Евелина, Вангел, Ванга и производни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *