Есенни забавления и игри

Зимата е комфорт, пролетта картина с водни бои, лятото маслена рисунка, а есента мозайка от всички тях взети заедно

Събота е. Студено ми е. А прогнозата е за още по студени дни. Нормално е предвид сезона.  Направих си топло кафе, добавих си мляко и малко канела, седнах и погледнах през прозореца. Сгря ми се душата. Бях заобиколена от красотата на природата. Дърветата са обсипани с палитра от топли цветове. Зелено, жълто, кафяво, червено, оранжево на фона на наситено синьо небе и огромен оранжево огнен кръг – най-красивия изгрев, който съм виждала. Цари райско спокойствие и тишина. Периодично се появява лек полъх и листата по дърветата започват нежно да трепкат и да танцуват. При последвалото подухване на вятъра се образува прекрасен и бавен цветен дъждец от листа. Невероятна гледка! А, ти погледнали през прозореца?

esen

Ето няколко забавни идеи за запълване на хубавите есенни дни:

* Взимайте кучето и децата и право в гората. Гоненица и подхвърляне на листа, събиране на кестени, жълъди и шишарки. Букети от различни по форма и по цвят листа. Свеж въздух. Всичко това ще ви зареди с много положителни емоции и настроение. Единственото условие е да си намерите чисто местенце, където да няма неприятни, миризливи остатъци под листата. Не, че няма да е забавно на околните, но да не си на мястото на нацапания 😄

* Не забравяйте докато сте сред природата да им разкажете за сезоните и особеностите на есента, характерните багри; цветя; сезонните плодове и зеленчуци; птиците, отлитащи на юг и за врабчетата (малки, но смели да издържат зимата). Там – в гората разказа звучи като приказка.

* Лабиринт от листа. Защо пък не?! Само дано да не ви боли кръста, защото отнема много време. Правите голям лабиринт, по който после да можете да минете от точка А до точка Б. Разбира се трябва да има и задънени улици за да е интересно.

* Ако си мислите, че с това забавата приключва – да си знаете, че много грешите. Защо сте събирали толкова време естествени есенни продукти, ако после не ги оползотворите в креативни  идеи? Затова, вадете голямата мушама, лепило, листове, конци и подгответе топло мляко с какао за всички – да започваме:

  •   Есенните листа могат да се използват в рисунките като допълнят картината. Например: рисувате пролетта, като красива жена и вместо коса залепвате листата; таралеж и вместо бодли – листа; дърво, но не с рисувани листа, а с истински залепени есенни листа. Вариантите са много, само въображение е нужно.
  •  Човечета и животинки от насъбраните кестени и жълъди. Не забравяйте картофите като помощно средство.
  •  С направените герои може да си измислите своя собствена приказка, дори театър ако ползват направените картини за декор.
  •  За по-малките дечица, може да измислите образователни игри. Може да ги помолите да сортират листата по големина, цвят или форма. После може да боядисате с бои едната страна на листата и да накарате мъника да направи отпечатък върху лист. Друга забавна игра за фината моторика е да сложите листа върху лист хартия и да им очертаете контурите, а после да ги оцветите и украсите.

* Ако вече ви свършиха материалите, не се притеснявайте. Необходими са ви цветни листове в есенни цветове. От всеки цвят изрежете поне по две прекопирани ръце на всеки член от семейството. На всяка ръчичка запишете по едно положително качество на притежателя на ръката. Нарисувайте дърво и налепете ръцете вместо листа. Вашето семейно есенно дърво е готово.

Развихрете въображението си и сътворете неповторими есенни дни и незабравими детски спомени.

Есента е втора пролет, в която всяко листо е цвете.

esenni igri

2 отговора за “Есенни забавления и игри”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *