Рециклиране на отпадъците

Рециклиране на боклуците

Знаем ли, достатъчно за рециклирането на отпадъците ни? Смятаме, че знаем всичко …,но всъщност нищо не знаем. Поне аз не знаех и не вярвах в чистотата на процеса.

Аз съм за здравословен начин на живот стига да е балансиран. Никога не съм била от болно-здравословните хора, които живеят на зеленчуци, не приемат лекарства и изпадат в паника и нервен срив, защото детето е отхапало парче шоколад и видите ли, сега ще му излязат бивни. А, често всичко това е просто от мода – по-важно е как изглеждаш пред хората – да си на гребена на вълната. А, когато не те виждат да си метнеш боклука до кофата – нали все пак е около нея. Такива хора провалят, иначе добрите каузи и ни карат да се съмняваме.

Смятам се за добре възпитан човек – все още не смея да седна в превозно средство, ако до мен има по-възрастен човек; любезна съм с хората; не шумя в общо приетите часове за почивка; никога не съм изхвърляла боклук извън кофите (само като си помисля за неодобрителния поглед на майка ми… ). Но достатъчно ли е?!  Оказва се, че не. Все повече се говори за застрашаването на планетата ни от тоновете боклук на ден. Прогресът е хубаво нещо, но води след себе си опасни процеси. Лошото е, че тези които много говорят нищо не правят и така думите отекват в пространството. Но вече става страшно! Слушам как дъното на океаните е засипано с планини от боклуци и се питам: Аз участвам ли? Моят боклук там ли е? Страх ме е да си отговоря. После чувам прогнозите за бъдещето (какво толкова няма да сме живи тогава), поглеждам очите на децата си и започвам да смятам ТЕ ЩЕ СА ЖИВИ – ДЕЦАТА МИ И ВНУЦИТЕ МИ СЪЩО!

Какво мога да направя аз – една птичка пролет не прави?! Но ако тази птичка мотивира поне още една, а тя още една… и дано, дано, дано – до всяко добро същество застане и ще едно, ти знаеш ли колко прави това – най-малко хиляда и сто. 😃

Започвам да рециклирам! И веднага се сещам за коментарите на много хора как всички боклуци в разделните кофи се събират в един камион и се изсипват на едно място. И аз така си мислех. Простете невежество ми! Но се поправих, попрочетох, ограмотих се и се срамувам, че досега вярвах на слухове.

Ето какво научих:

Какво се случва с боклукът ни, след като го изхвърлим в кофата

Не, нито се изпарява, нито изчезва – нищо, че не го виждате. Трупа се, създават се планини и воня и смрад, през почвата причинява щети върху флората и фауната и здравето ни. Бавно, но славно унищожаваме живота на Земята. Има ли спасение, което зависи от мен и теб? Има – РЕЦИКЛИРАНЕТО. Това е процес на преработване на изхвърлените от нас отпадъци в нови опаковки и материали.

Е, колко боклук ще спести на човечеството моята инициатива? Около 500 кг. боклук на година. Оказва се, че средно толкова отпадъци образува един човек и ги оставя за вечни времена в природата.

Боклуци

Има ли смисъл от рециклирането в България.

Едва ли съм единствената, която е проявила съмнение в работата на организациите, занимаващи се с рециклиране. В България сме – в народопсихологията ни е да сме Тома Неверни – и си имаме достатъчно причини за това.

Оказва се, че тук има добра организация за събирането и последващото рециклиране на отпадъците. Проблемът е, че не участват достатъчно хора. Е, от днес бройте и мен. За да има рециклиране има нужда от определено количество материал и ако то не достига се внася от съседни държави. Според теб нямаме ли достатъчно боклуци? Имаме си в изобилие, но предпочитаме да си гният по полетата, защото ни мързи да ги пуснем в три различни контейнера.

А има и такива, като мен – заблудени, които си мислят, че всичко се изсипва в един и същи камион. Не е така, скептици! Оказа се, че има график и един камион, който сте засекли на улицата днес събира отпадъците само от един цвят контейнери, а утре като го видите ще събира от друг цвят. Но няма да ги смеси. След това събраната суровина от определен цвят на контейнерите се сортира от служителите ръчно по вид и всичко, което не е подходящо за рециклиране се транспортира до сметището.

Колко ми струва това?

Знаеш ли, че купувайки определен продукт, ти вече си платил за рециклиране на опаковката му? А, хвърляйки опаковката в общата кофа буквално си платил тези пари за увреждане на здравето на поколението ти. Плащаш , за да си навредиш на децата или плащаш, за да ги спасиш. Ти за кое ще плащаш? У нас производителите на стоки включват такса рециклиране в цената на крайния продукт, т.е като си купиш продукта ти плащаш за рециклирането на опаковката му. Освен това си плащаш и такса смет на държавата. Накратко хвърляш боклука в смесеният контейнер и плащаш два пъти, за нещо което не ползваш и резултата е болни деца и Земя.

Рециклирането на боклуци в България – организация 

Какво може да се рециклира у нас? Вярно е, че само стъклото може да се рециклира безкрайно. Но материалите като пластмаса, метал, хартия също могат да се рециклират по няколко пъти. Всички опаковки, които могат да се рециклират имат следния знак 👉

reciklirane

В България има три цвята кофи за рециклиране и в сайта на ЕКОПАК ясно е обозначено за какво са:

Син контейнер

Предназначен само за хартиени отпадъци

  • Вестници и списания;
  • Празни кутии от сокове и мляко;
  • Кашони и други хартиени и картонени опаковки;
  • Картонени кутии от сладки, бонбони, яйца, обувки и др.;
  • Хартиени торбички и чували.

Не се допуска изхвърлянето на битов отпадък като салфетки и санитарни материали, мазни хартии и картони .

Кашоните и кутиите трябва да са предварително сгънати. Освен това няма да ни паднат ръцете, ако преди да изхвърлим кутията от мляко, първо я изплакнем с малко вода. Така поне малко ще намалим лошата миризма в тези депа( там работят хора като мен и теб).

Sin konteyner

Какво печелим:

  • Всеки тон рециклирана хартия спасява 13 дървета.
  • 1 килограм рециклирана хартия спестява използването на 32 литра питейна вода.
  • Всеки тон рециклирана хартия спестява използването на 4 кВт/ч електроенергия.
  • Хартията може да се рециклира от 5 до 7 пъти, след което се разпада.
  • 90% от всички картонени опаковки могат да се рециклират
Жълт контейнер

Предназначен само за пластмасови отпадъци и опаковки и метал.

  • Пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио и бира;
  • Кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко;
  • Туби и шишета от козметика и санитарни продукти;
  • Пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, палета и каси;
  • Метални кенчета от напитки и почистени консервени кутии;
  • Капачки от буркани и бутилки;
  • Найлонови торбички, стреч фолио и опаковъчно фолио.

Не се допуска изхвърляне на блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества; домакински електроуреди, авточасти и др.

Винаги смачквайте, колкото е възможно повече пластмасовия боклук.

jylt konteyner

Какво печелим:

  • Един тон рециклирана пластмаса спестява електричеството на едно българско домакинство за две години;
  • Енергията, отделена при рециклирането на 1 алуминиева кутия, стига за 3 часа телевизионно време;
  • От 1250 кг алуминиеви вторични суровини се получава 1 тон алуминий – алуминият се рециклира изцяло и процесът може да бъде безкраен.
  • Рециклирането на един тон стомана спестява 1.5 тона желязна руда, 40% вода, 75% енергия и 85% по-малко въглеродни емисии във въздуха
Зелен контейнер

 Предназначен само за стъклени отпадъци

  • Бутилки от всякакъв вид и цвят;
  • Стъклени бурканчета и шишета от козметични продукти;
  • Буркани от всякакви храни.

Не се допуска изхвърляне на счупени чаши и чинии; порцелан; огнеупорно стъкло; крушки, стъкла от огледала и прозорци.

Важно е преди да изхвърлиш да махнеш капачките и тапите; да изпразниш съдържанието и да изплакнеш.

Zelen konteyner

Какво печелим:

  • Рециклирането на една стъклена бутилка спестява енергията, с която вашият компютър може да работи 25 минути, а вашата перална машина – 10 минути.
  • 1 тон рециклирано стъкло спестява 600 кг. кварцов пясък;
  • 1 тон рециклирано стъкло спестява 180 кг. сода каустик;
  • 1 тон рециклирано стъкло спестява 315 кг. CO2;
  • Стъклото се рециклира 100%.

Изводите

Какво трябва да знаем за рециклирането?

* Вече сте си платили за него, затова се възползвайте от услугата.

* Отпадъците се събират поотделно – един камион събира само един цвят контейнери.

* Само стъклото може да се рециклира безкрайно.

* Ограничете до минимум употребата на пластмасови изделия – чаши, чинии, прибори, сламки, найлонови торбички, мокри кърпички и т.н (рециклират се само няколко пъти, а в природата не се разграждат).

* Около 500 кг. боклук на година, ще спестиш на човечеството.

* Един тон рециклирана пластмаса спестява електричеството на едно българско домакинство за две години;

* Всеки тон рециклирана хартия спасява 13 дървета

*  Годишно 500 кг. боклук по-малко в природата и то само от теб.

* За да е ефективно рециклирането, трябва да участват достатъчно хора. Разпространете информацията и се опитайте да убедите хората до вас.

* Ако в началото ти е трудно, започни само със зеления контейнер.

 

Живеем в страната на Левски – един човек с кауза може много. Тайната е в убеждението и мотивирането на хората. Бъдете искрени, има едно неудобство – три кофи в жилището. Но колко са ползите? Ползите са огромни, не само за теб, но и за бъдещето. Не бъди егоист. Погледни в очите на децата си…

Заслужава си!

 

Един коментар за “Най-важното за рециклирането на боклуците”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *