Български традиции и обичаи на Лазаровден

Photo by:Pixabay/MireXa

Лазаровден се празнува в съботата преди Великата седмица. По традиции това е ден на горите и пасищата, но и ден на подрастващите момичета.

На Лазаровден тръгват да обикалят групи от по пет-шест момичета и да пеят лазарски обредни песни. Облечени са в народни носии, закичени са с цветя и венци, усмихнати и момеещи. От този ден те се представят пред обществото и могат да се гиздят, да носят гердани и китка на дрехите,  да се харесат на ергените, да се омъжат. Лазаровден е преход към моминството и задомяването.

Лазарките обикалят домовете и пеят песни за всеки член на семейството, започвайки от най-стария. Хората вярвали, че освен превръщането на девойката в жена има и преобръщане на зимата в пролет.  Всеки дом посетен от лазарки на Лазаровден ще е честит през цялата година.

Ами, да им отворим вратите, тогава – па добре са ни дошли да си попеем и полазаруваме. Па с песните си да ни донесат щастие и благословия на всеки дом.

Какво се дава на лазарките?

Лазаровден е символ на плодородието, женитбата, продължаването на рода. Какво по-подходящо има за този ден от ЯЙЦАТА. Яйцата трябва да са сурови и символизират безсмъртието.

 Друг обичай е пускането на венците на момите в реката. Той символизира желанието на момите да се задомят. А момците хващали венеца на своята избраница. Момичетата пеели песни докато пускали венците с надежда – момъка, който им хване венеца да е този, който е в сърцето им.

А, кой е Лазар?

Приятел на Исус, който бил тежко болен. Преди да влезе в Йерусалим, Исус се отбил да го види, но Лазар вече бил погребан, близките му ридаели и го оплаквали. Тогава Исус отишъл при гроба му и казал три пъти „ Лазаре, стани!“ и Лазар станал от гроба и живял още поне трийсет години. Така всички видели силата на Исус и тези дето не вярвали – повярвали.

Повярвайте и вие! Няма нищо лошо човек да таи надежда за по-добро.

Отворете прозорците си и чуйте песните на момите. Отворете вратите си и пуснете щастието и плодородието в дома си. Дайте им яйца и почетете българските традиции.

И не забравяйте да се усмихвате, защото ние българките имаме прекрасни и загадъчни усмивки.

Весел празник българи и честит имен ден на всички с името Лазар и производните му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *