Какво е 24 Май за нас - българите

Всички знаем какво празнуваме на 24 Май; кои са братята Кирил и Методи; какво е Глаголица и Кирилица и всички се покланяме пред този велик ден – най-български ден.

Но, оставяме ли свято и неопетнено името на великите братя и тяхното дело, докато пишем на латиница и заместваме буквите с цифри – и всичко това правим от мързел… А, зачитаме ли ги, когато използваме повече чуждици, отколкото български думи в едно изречение – и всичко това само за да покажем, колко добре владеем английски език. Разбира се, че с годините в българският език са навлизали и ще навлизат не една и две чужди думи. Сега ги използваме без дори да осъзнаваме, че са чуждици. Разбира се, че във всяка професия има терминология, която все още няма еквивалентна българска дума и при тези случаи е нормално да използваме някой английски термин или използвана от поколения българи – турска дума.

Нормално ли е обаче, да казваме ОКЕЙ, ХЕПИ, НАЙС, ТЕНКС… ? Смешно съм ги написала, нали? Мислите, че не зная как се пишат на английски…. Прекрасно знам как се пишат, но исках да Ви подразня окото, защото точно така изглежда звучно българско изречение изписано на латиница или с вмъкнати чуждици в него.

Забелязали ли сте обявите за работа днес, а видели ли сте брошурите в българските хотели, менютата в българските заведения и курорти? Всичко е на английски език – понякога се чудя в България ли съм или в чужбина. Днес е задължително да знаеш чужд език, но нека нашият език да е основен – нека в България да говорим и пишем на български език.

Правописни правила от началното училище

Всички се възмущаваме на правописните грешки, които забелязваме. Предварително искам да се извиня за всички грешки, които допускам в този блог и да споделя , че аз не съм завършила българска филология и най-вероятно имам доста пропуски. Благодарение на учителката ми по Български език до осми клас има някои правила, които помня и до днес (а те са от онези, които най-силно се забелязват, когато не ги знаем).

Има някой важни правила, които може да не сте разбрали в първи глас, но днес само с едно кратко обяснение ще помните завинаги. Ето какво съм запомнила аз:

 

  • Объркване на беззвучни и звучни съгласни – Беззвучните съгласни са: П, С, Ф, Т, Ш, К, и Х; звучни съгласни са: Б, В, Г, Д, Ж и З.  В края на думата звучни съгласни се чуват като съответните беззвучни – объркваме Б с П, В с Ф, Д с Т, Ж с Ш, З като С. Ако се колебаете коя е вярната съгласна в думата, променете я така, че след нея (проблемната съгласна) да следва гласен звук – например: боб – бобови ( боПови – не звучи добре J)
  • Кога пишем йо и кога ьо Йо се пише в началото на думата или след гласен звук, а ьо е само след съгласен. Например: монтьор (Т е съгласна и след нея пишем ьо), район (А е гласна и след нея пишем йо).
  • Кога пишем И и кога Й в края на думатаКогато говорим за един предмет пишем Й, а за много предмети И. Например: един завой – много завои; един случай – много случаи; който (един) – които (много) и т.н…
  • Кога пишем А и кога Ъ – и отново множественото число е ключа към истината, разбира се тук има и много думи, които е редно да проверим в правописен речник, защото при тях правило няма. Все пак винаги правете проверка с думата в множествено число – ако в мн.ч. гласната не изчезва значи пишем А (лекар – лекари), а ако изчезва пишем Ъ (метър – метри). И запомнете – няма дума в българския език, която да завършва на Ъ.
  • Частицата НЕ се изговаря слято, но се пише отделно от глаголите Например: не знам, не пиша, не слушам, не пътувам, не искам…
  • Винаги се пишат слято наречията:

наляво

навътре

догодина

завинаги

назаем

довечера

помежду

навред

вдругиден

презглава

надлъж

вкъщи

настрани

набързо

непрекъснато

отначало

наведнъж

недобре

напролет

накриво

невинаги

наесен

навсякъде

 

Често си намирам правописни грешки и доста се срамувам от тях, но има една основа, която е недопустима за един средностатистически грамотен човек. Според мен тези правила са именно базата, която трябва задължително да се помни.

Честит празник българи! Днес е ден на заслужена гордост. Да вдигнем главите си и да не потъпкваме толкова големи дела със съвременна простотия и опити да сме важни сред тълпата. Пишете на български език!

Честит празник на българската просвета и култура и славянската писменост!  

Дано поне азбуката си да запазим,  дано не позволим да се претопи сред хилядите чуждици!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *