Как да направим мартенички с децата?

 

Няма нищо по-хубаво да съберем семейството си преди, предстоящия празник и да приготвим нещо заедно. Това е един от онези моменти от детството, които оставят голям отпечатък в съзнанието на детето. Тези приятни и незабравими спомени ни топлят през целия ни живот. 

Остават два дни до прекрасния български празник Баба Марта. Всички си разменяме мартенички за здраве и успех. А, представяте ли си колко по-хубаво ще бъде, ако тези мартенички сме ги изработили лично. Да, те няма да са толкова перфектни като мартеничките от магазина, но ще сме вложили душата си в тях. Така, че отделете един час от времето си, съберете семейството си и …

И така да започваме:

Необходими са : бяла и червена прежда, ножичка и много настроение.

 

Как се правят пискюлчета:

Навивате на ръката си бялата прежда в формата на кръгче с дебелината която желаете. Аз използвах ръчичките на малката ми дъщеричка, за да навия преждата.

След това с  къс конец от червената прежда връзвате произволна част от белият кръг.  Това ще бъде горната част на мартеницата, с която се закичва за дрехата. С още един къс червен конец връзвате двете части на кръга една към друга. Така се оформя главичката на пискюла. Изрязвате долната част с дължината, която предпочитате. Същата процедура прилагате с червената прежда, връзвате двата пискюла един за друг и имате готова, ръчно направена от вас мартеничка.

Как се правят Пижо и Пенда?

Отново правим кръг от преждата, връзваме и оформяме главичката. Идва ред на ръцете: наслагваме конци от преждата и ги връзваме в двата края поотделно. Пъхаме ръцете под главичката и отново връзваме под тях. И сега идва разликата между Пижо и Пенда .

Пенда е готова само изрязваме конците отдолу с дължината на роклята й.

Пижо го оформяме като разделяме висящите конци на две равни части и завързваме в края им. Така образуваме панталонът му, но е важно дължината на Пижо да е равна на дължината на Пенда. Връзваме ги един за друг и готово. След повече опит може да вдъхновите и да ги украсите с престилка, пояс и т,н. Но смятам, че за децата това е достатъчно, за да не загубят интерес.

Послепис: Спорът е какъв цвят е Пижо и какъв – Пенда.

Някои твърдят, че Пенда е бяла, защото е булка. Други, че по традиция червеният цвят е женското начало и в традиционния вариант булката е забулена в червено було.

Вие преценете, важното е да се забавлявате и да закичите мартеничка на всеки, който срещнете.

Дарете здраве и усмивка!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *