Синдром на Даун и цветните чорапи

clothes-pin-flowers-hanging-160438
Photo by:Pixabay

Трудно е да се разбере, как носенето на чифт цветни чорапи би могло да бъде свързано с нещо толкова сериозно като синдрома на Даун.

Тенденцията, обаче, обхвана хората по целия свят, които обуват цветни чорапи на Световния ден на синдрома на Даун (WDSD), който се провежда всяка година на 21 март.

Организацията на обединените нации обявява Световния ден на синдрома на Даун (WDSD) през 2012 г., като средство за повишаване на осведомеността за заболяването.

Синдром на Даун, известен също като тризомия 21 е генетично заболяване, което се дължи на присъствието на цялата хромозома 21 или на част от нея.

Разстройството обикновено е свързано със забавяне на физическия растеж, характерни черти на лицето и лека до умерена интелектуална недостатъчност.

Тези хора имат прекрасна усмивка и благ поглед.

Ако прегледате социалните медии, ще откриете, че потребители публикуват снимки от цветни чорапи. Инициативата „Цветни чорапи“, започната от организация, наречена Даун Синдром Интернешънъл, за да насърчи хората да започнат разговор за разнообразието, уникалността, включването и приемането на хората с това заболяване.

Сайтът за синдрома на Даун в Шотландия, подсказва също как хромозомите приличат на чорапи, като по този начин се ражда идеята за световна кампания „Цветни чорапи“, която да почита хората със синдрома на Даун, които имат допълнителна хромозома.

Всички хора със синдрома на Даун трябва да имат възможност да живеят пълноценен живот.

Обуйте си цветните чорапи, но не забравяйте, че истинската помощ за човек със синдром на Даун е разбирането и приемането им в нашето общество, като пълноценни хора със своите чувства, мисли и емоции.

Да не ги нараняваме със странен поглед и да научим децата си да приемат различното поведение, защото различните също усещат и страдат, но го правят с усмивка за да прикрият болката!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *