Как се приготвят сочни пържоли?

Стана все по модерно да приготвяме стекове и да ги правим според различните изисквания за степен на изпичане на месото. Днес повечето здравословни съвети включват печено месо със салата. Сред толкова много кулинарни предавания, да приготвиш перфектната пържола, особено телешки стек е задължително условие за кулинарните умения на домакинята.

Ще споделя с вас няколко трика при подготовката и изпичането на месото, които знам от моите преподаватели от техникумът, в който учех. Запомнете ги и няма да сбъркате при подготовката за перфектната пържола:

Photo by:Pixabay/gate 74
Photo by:Pexels/Lukas

10 трика за правилното приготвяне на месо:

 

 

  1. Подправете месото поне 2-3 часа преди готвене, за да поеме ароматите и не ползвайте алкохол за маринатата.
  2. Не начуквайте месото, освен ако не приготвяте роле (само когато завивате месото на руло е необходимо то да е тънко ), начуканата пържола има текстурата на „подметка“.
  3. Задължително извадете месото от хладилника и го оставете да достигне стайна температура около един час преди готвене – когато месото е студено е трудно топлината да достигне добре в средата на пържолата.
  4. Подсушете месото преди печене с кухненска ролка.
  5. Загрейте добре тигана преди да сложите месото.
  6. За да получите сочна пържола или стек, гответе за по-кратко време на висока температура. Ако печете голямо парче месо във фурната започвате печенето на високи градуси, след което намалете на 150-160 градуса за по-дълго време.
  7. Докато печете пържолата в тигана, малко преди да я махнете добавете бучка масло. Това прави пържолата божествена. Разбира се, по ваш вкус може да добавите ароматни билки( мащерка или розмарин) или да натриете чесън върху двете страни на пържолата за аромат.
  8. След като махнете месото от котлона задължително го оставете да почине за кратко време.
  9. Месото се реже в посока срещу мускулните влакна.

10. Как да разберете каква е вътрешната температура на изпичане на месото:

Най-лесният начин е с термометър, който трябва да достигне средата на-най дебелата част от пържолата.

Имайте предвид, че различните меса се нуждаят от различно време за изпичане, затова ползвайте старата техника с допир – усещането при допир и малко повече практика ще Ви възнаградят с перфектни резултати:

  • Rare:  Внимателно докоснете върха на показалеца до върха на палеца си. С пръст на противоположната си ръка натиснете върху месестата основа на палеца си. Това усещане трябва да имате, когато докоснете съвсем малко изпечено говеждо месо (rare)
  • Medium Rare: внимателно докоснете с върха на средният пръст, върхът на палеца си и докоснете същото място. 
  • Medium: същият метод, но с безименият  пръст
  • Well Done: същият метод, но с малкият  пръст

Един коментар за “Как се приготвят сочни пържоли?”

  • Страхотна сте. Полезно, забавно, приятно. Доставя ми удоволствие всяка ваша статия. Но пишете рядко 🙁

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *