Как махате петна от летните, тънки, светли дрехи

Пране

Здравейте! Денят е дълъг, слънцето грее и аз като повечето хора извадих тънките, ефирни, светли летни дрехи и ги показах на света. Хубаво ги показах, чувството беше прекрасно до момента, в който не се уморих и седнах на една сенчеста пейка. Внимателно я огледах, защото бях с любимата си жълта рокля, но това действие не ме спаси. Оказах се с огромно петно от смола. УЖАС! На следващият ден с децата поиграхме в парка и се оказах с петна от трева върху белите си панталони. Обещах си да не се ядосвам, за белите дрехи има силни избелващи препарати, но на цветната ми лятна пола с която се бях накиприла след това останаха петна от кръв от едно малко ожулено коляно – на дъщеричката ми.

И така зарових се в интернет и прочетох хиляди различни информации как да премахна петната от смола, кръв и трева.

Сега ще споделя с Вас какво научих и се убедих, че действа:

И все пак ако не помогне ето някои трикчета:

  • Как се премахват петна от смола:

     

Най-добрият начин да махнете петното от смола е като сложите върху него вестник и с ютия изгладите отгоре ( гладите върху вестника, а не директно върху плата ). Смолата полепва по вестника. След това изпирате дрехата според инструкциите й. По същият начин се премахват петната от восък.

смола
  • Как се премахват петна от кафе:

Ако сте си полели дрехата с кафе и веднага имате възможност да я изплакнете хубаво под течаща вода, трябва да знаете, че няма да имате проблеми с петното. Лошото е, че не винаги имаме тази възможност. Когато петното от кафе засъхне се маха трудно. Ако дрехата не е  бяла и не може да използвате избелващи препарати, пробвайте да напръскате петното със сок от лимон. Лимоните имат избелващ ефект.

Може да пробвате и с разтвор от вода и сода бикарбонат в съотношение 3:1

  • Как се премахват петна от трева:

Ако материята позволява, почистване на петното със спирт или ябълков оцет (натърква се мястото, престоява  малко и след това се пере по инструкциите на дрехите) ще свърши чудесна работа.

трева
  • Как се премахват петна от кръв:

Според мен това са най-упоритите петна. Ако кръвта е прясна се маха лесно, като се накисне в много студена вода. Ако го изперете с топла вода, забравете да го махнете. Разбира се от голямо значение е материята. Ако петното е засъхнало и препаратите Ви не действат, пробвайте със натъркване с чист спирт – понякога съм успявала така.

кръв
  • Как се премахват петна от мазнина:

Петната от мазнина се напръскват с обезмаслител, оставят се да престоят 5 – 10 минути и след това се изпират. Ако имате възможност може веднага след като сте се нацапали да поръсите сол, за да попие мазнината и след като се приберете да преминете към процедурата по почистване.

мазнина

Еее, аз започвам акция “ Спасение на летните дрехи“!

Чао…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *