Десет неща, които никога не трябва да поставяте в съдомиялната машина

dishwashing
dishwashing

Днес съдомиялните машини са третата ръка на домакинята. Незаменим домашен помощник, който запазва маникюра ни, спестява от времето ни и пази кожата ни свежа. Не на последно място по важност е и фактът, че тези машини спестяват вода ( доказано е, че при ръчно измиване харчим много повече вода).

Когато фактите говорят, домакините мълчат😀. Но, има предмети, който не трябва да се поставят в съдомиялната, колкото и да ни се иска. А, те са:

 

  • Остри ножове

Добре е да измиете ножовете на ръка. Съдомиялната притъпява ножовете. Не на последно място е и възможността да се порежете при зареждане или разтоварване на машината. Има опасност ножовете да се движат по време на миенето и да надраскат или счупят другите неща.

 

  • Чугунени тигани и тави

Тези специфични повърхности не са подходящи за съдомиялните машини, защото постепенно махат незалепващото им покритие и освен това стават податливи на ръжда.

 

  • Фини чаени комплекти – като например китайски порцелан

Високата температура  и силните препарати бързо унищожават фината изработка, често падат дръжките и дори се чупят много лесно при неправилна подредба.

 

  • Дървени дъски и прибори

Може да е изкушаващо да пуснете надраскани дървени дъски в съдомиялната машина, за да се гарантира, че в каналите не дебнат противни бактерии, но топлината може да бъде прекалено висока. Дъските могат да се изкривят в съдомиялната машина или да се напукат под натиска. Измийте дървени кухненски предмети на ръка с лимон и сол, за да премахнете мръсотията. След това измийте с топла сапунена вода и подсушете обилно с чиста кърпа.

 

  • Пластмасови продукти

Всеизвестно е, че при нагряване пластмасата става много вредна. Освен това има пластмаси, които могат да се стопят при тази висока температура. Вече има пластмаси, които са предвидени за подобна експлоатация, но въпреки това имайте едно на ум.

 

  • Термоси и термо чаши

Съсипват се уплътненията и после може да започнат да пропускат

 

  • Чаши със снимки и изображения

Правила съм често тази грешка и след десетото миене в съдомиялната снимката е избледняла и надраскана.

 

  • Кристални чаши, вази и чинии

Определено не са предназначени за миялна машина. Този прекрасен, фин и скъп материал се надрасква при този начин на измиване. Не си заслужава да съсипвате толкова красиви и скъпи комплекти – не е като да изхвърлиш ежедневната си чаша, защото е надраскана и побеляла.

 

  • Мръсни съдове

Ясно е, че всичко което поставяме в съдомиялната е мръсно. Това е идеята на ползването й. Но, преди това изплакнете храната от посудата.  Слагайки, остатъци от храна задръстваме машината. Освен това, остатъците от храна често засъхват докато заредим машината и не могат да се отстранят по време на миенето. Нещо повече, след високата температура така се запичат, че няма отстраняване.

 

  • Погледни етикета

Ще се изненадате, колко посуди не са предназначени за миене в съдомиялна машина.

 

 

Да пазим най-добрия ни приятел в кухнята чист и неопетнен, за да ни служи вярно.

2 отговора за “Десет неща, които не трябва да поставяте в съдомиялната машина”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *