Забавни и любопитни факти

Здравейте! Как сте днес? Днес аз съм в онези странни настроения, които те карат да си задаваш въпроси. Поразрових се за това-онова и попаднах на хиляди интересни и много забавни факти. Бързо си направете кафенце и сядайте да почетете следните  любопитни факти.

Знаете ли че:

1. Испанският национален химн няма думи – винаги съм считала, че химните разказват нещо за страната си?!  Да, ама не. Кралският марш е химн на Испания от 1770 година и заедно с химните на Босна и Херцеговина, Косово и Сан Марино няма текст.

2. Пчелен мед не се разваля. И не – няма консерванти. В днешно време сме свикнали храните да не се развалят: млякото можете да го пиете след две седмици , хляба да си го хапвате цяла седмица и т.н. При меда обаче всичко е естествено. Хубаво е да можеш да направиш мед и да го завещаеш на пра-пра-пра внуците – ей така, просто подарък от баба 😊

3. Писмеността е създадена не от египтяните, шумерите, китайците или маите, а от траките. Според нова теория на академик  Гайдарски траките, чиито наследници сме ние, са имали писменост, която е съществувала хилядолетия преди шумерската и е в основата на ползваните от тях пиктограми. Теорията е подкрепена с редица факти. Според него келтите и галите са тракийски племена, следователно и писмените им знаци са тракийски. Според него идеограмите на траките са най-старата в света протописменост и „Траките са имали свое писмо и то предхожда с 2000 години египетското. Възприетото в Шумер по-късно писмо е по-различно от тракийското с това, че е с по-красива калиграфия“. А, ние българите сме наследници на траките, тъй като 60% от българския геном е тракийски.

4. Хората не могат да кихат, докато спят. Много учени, изследващи съня и невролози мислят, че е напълно невъзможно да кихнем, докато спим. Така е, защото нервите са временно изключени. Друг интересен факт, е че си затваряме очите по време на кихане, защо – не знам!

5. Винаги, когато сядал да композира музика, Бетовен намокрял главата си със студена вода. Творец!

6. Ако разперите ръце настрани, разстоянието между края на пръстите на едната и другата ръка е равно на вашата височина. Това, пък с какво ми помага?

7. Очите ни остават един и същ размер през целия ни живот, но носовете и ушите никога не спират да растат.

8. Всеки месец, започващ с неделя, има петък 13-ти.

9. Ако ви сърби гърлото, почешете си ухото и веднага ще ви мине.

10. Дължината на човешкия нос съответства на височината на челото.

11. Махайки по една маслина от всяка салата, сервирана на борда на своите самолети, компанията American Airlines икономисала 40 хиляди долара. Спестовници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *