КИВИ - ПЛОДЪТ НА ЗДРАВЕТО

kivi

Кивито ( не птицата), известно още като китайско цариградско грозде, е универсален плод, който всички познаваме и сме ползвали в салати, сладоледи, гарнитура, за десерти, маринати. То е доста популярно в Азия и Австралия, а през последните няколко десетилетия плодът придоби популярност и в западните страни.

Плодовете са родом от Китай и се отглежда главно в провинция Шанси. Своето съвременно наименование, кивито дължи на новозеландския специалист селекционер А.Елисон, който го нарича така поради външното му сходство с тялото на едноименната птица киви, която е и национален символ на Нова Зеландия. Китай е най-големият производител на киви, отглеждайки над 2 милиона тона през 2017 г., почти пет пъти повече от Нова Зеландия. Факт за забавление: Италия превъзхожда Нова Зеландия в производството на киви с повече от 100 000 тона. Но Нова Зеландия си имат птицата 

Кивито е известно с интригуващия си външен вид и вкус. С косматата си кафява външност и блестяща, ярко зелена вътрешност, то е сочно и освежаващо със сладък и тръпчив вкус.

ИНФОРМАЦИЯ за хранителната стойност

на 1 чаша прясно киви (177 г)🥝

  • Калории : 108
  • Въглехидрати : 26 g
  • Фибри : 5 g,
  • Протеин : 2 g
  • Мазнини : 1 g
  • витамин С : Съдържа 85% от дневната доза на човек. Водоразтворим витамин, който действа като антиоксидант за борба срещу потенциално увреждащи свободни радикали и важен кофактор в синтеза на колаген.
  • витамин К : Мастноразтворим витамин, който позволява активиране на ензимите в каскадата на съсирването и е отговорен за съсирването на кръвта. Също така изгражда кост чрез промяна на остеокалцин, така че той може да свързва калций, като по този начин изгражда костната матрица.
  • витамин Е (известен още като токофероли и токотриеноли) : мастноразтворим антиоксидант, който се бори срещу потенциално увреждащи свободните радикали от реакция с кислород, когато мазнините се метаболизират.
  • Витамин В9 : Водоразтворим витамин, който помага за създаването на ДНК и РНК и метаболизирането на аминокиселини.

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ и СЪХРАНЯВАТЕ КИВИТО

Изберете ароматни, леко меки плодове. По-твърдите плодове ще бъдат по-стипчиви и кисели. Плодът ще продължи да узрява, след като го купите. Ако искате да узреят по-бързо, съхранявайте ги в хартиена торбичка на стайна температура. За да забавите зреенето, съхранявайте кивито в хладилника. Когато е прекалено меко го използвайте за приготвяне на шейкове

Някои хора са склонни да ядат плодовете, без да отлепват кожата. Те вярват, че това не разваля вкуса на плода, а вместо това му придава допълнителна текстура. Каква текстура дават тези мъхове е друг въпрос! Повечето хора предпочитат да го ядат с отстранена кожа. Лесен начин да направите това е да отрежете краищата и да поставите чаена лъжичка между кожата и плътта. След това пуснете лъжицата по обиколката. 

КАК НИ ПОМАГА КОНСУМАЦИЯТА НА КИВИ

🥝 Високо съдържание на витамини – особено Витамин С

Тъй като плодовете на киви са с високо съдържание на витамин С, той се яде най-добре суров, тъй като готвенето убива съдържанието на витамини, както и прекрасния зелен цвят на плодовете. Той съдържа определени ензими, които го правят чудесен овкусител за месо, подобно на лимона . Просто нарежете плодовете наполовина и ги разтрийте върху месото, или обелете и нарежете, а след това разстелете върху повърхността му . Оставете го да престои 10 до 15 минути и получавате нежно и ароматно месо. 

 

🥝 Кивито има силно слабително действие

Няколко проучвания посочват по-малко известен факт за плодовете с киви – той действа като чудесно слабително.
Консумацията на киви заедно с нашето редовно хранене дава възможност за по-добри функции на червата, което го прави удобен домашен лек. Благодарение на високото съдържание на магнезии в кивито дава възможност на тялото ни да преобразува храната, която ядем, в енергия . Тя попълва тялото ни и се чувстваме по-малко уморени, особено ако рутината ни включва чести посещения на фитнес.

 

🥝 Киви след вечеря подпомага храносмилането

 Яденето на плодове с киви може да помогне за по-добро храносмилане. Кивито съдържа ензим, наречен актинидин, който се намира и в други плодове като ананас и папая. Актинидинът разгражда протеините в храни като месо, млечни продукти и яйца по-бързо от храносмилателните ензими, така че следващия път, когато се почувствате подут след тежко протеиново хранене, хапнете малко киви за десерт. Кивито съдържа също разтворими и неразтворими фибри, които подпомагат храносмилането. Малките черни семена са годни за консумация, както и мъхестата кора, въпреки че повечето биха предпочели първо да премахнат кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *