10 интересни факти за ванилията

Всички знаем какво е ванилия, за какво се използва, как ухае и какъв вкус има. Ванилията е един от най-популярните и използвани аромати, но ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ:

  1. Ванилията е род орхидея с родина Мексико. Всъщност, тя е единственият плодоносен вид на семейство орхидеи. Има бял цвят и е един от най-древните вкусове.
  2. Цветето, от което се произвежда цъфти само 24 часа. За този кратък срок трябва да бъде опрашена или умира. Опрашването се извършва само от пчелите Мелибона или чрез ръчно опрашване на всеки цвят.
  3. Ацтеките, наричали ванилията “черно цвете “, въпреки белия й цвят. Ванилията се извлича от изсушените шушулки(приличащи на зелен фасул). Цветът на шушулката след изсушаване става черен, а сушенето е процес, отнемащ от 4 до 6 месеца. 
  4. Ванилията е втората най-трудоемка земеделска култура в света. Според мен стана ясно, защо е така.
  5. Ванилията е най-скъпата подправка в света след шафрана. Звучи Ви странно, нали? В магазините не е скъпа, защото е синтетична. Поради високата цена на подправката 98% от използваната ванилия за вкус и аромат е синтетична. Това още повече затруднява производителите и обрича труда им на неуспех.
  6. САЩ е най-големият потребител на ванилия в света, следван от Европа (най-вече Франция).
  7. Френските зърна от ванилията се наричат „Бурбон“. Името е дадено , заради остров в Индийския океан, на който е била произвеждана.
  8. Ароматът на ванилия е известен със своето успокоително и релаксиращо действие. Проучване през 90-те години на пациенти, подложени на тестове в център за лечение на раковоболни установява, че АРОМАТЪТ НА ВАНИЛИЯ успокоява пациентите. Ами, така си е!
  9. В някои култури ванилията се е използвала като афродизиак.
  10. През 1859 година ванилията се е считала за лечебна билка, която вълнува мозъка, увеличава мускулната енергия и стимулира сексуалните желания.

И освен фактите искам да добавя и нещичко от мен. Като всяка подправка , така и с ванилията не трябва да се прекалява – важна е мярката. В по-големи количества ванилията горчи, затова винаги търсете баланса. Нима не е така във всичко – подправките, мислите, любовта, омразата, ревността, доверието и т.н

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *