Кафето - Как да го приготвим и как да го пием

Легендата разказва…

Според преданията етиопски овчар на име Кадди забелязал, че когато козите му пасяли по склоновете на планината, ставали необичайно възбудени от плодовете на един храст. Овчарят опитал плодовете, които приличали на малки череши и почувствал сили, а умората му изчезнала. Така козите открили този чуден дар на природата – КАФЕТО. Най-напред то се пренася в арабските страни, а после и в Турция. Днес кафето е разпространено в целия свят и деня не започва без този невероятен аромат.

Видове кафе на основата на еспресото …

Като се започне от сортовете кафе, мине се през най-добрите марки и производители, не по-малък проблем за избора се явява и десетките видове кафе според приготвянето му.

Влизаш в кафенето и не можеш да прочетеш всички кафета, които предлагат. Има няколко основни видове кафета, в чиято основа стои еспресото. Основните разлики между тях са пропорциите на еспресо,  мляко и пяна в напитката. Някои кафета имат допълнителни добавки към тях, за да допълнят напитката, като например шоколад, аромати, но по същество всяка напитка на базата на еспресо има едни и същи три съставки.

Ето кои са те – направила съм и малка схема за по-лесно ориентиране:

  • Еспресо – късо или дълго, всички знаем за него.
  • Маккиато – е подобно на еспресото, но с малко мляко и пяна, за да омекне тежкия вкус на еспресото. Ще откриете, че баристите в различни страни правят маккиато по различен начин. Ключът към перфектното маккиато е правилото на трите слоя. Това означава, че искате три различни цвята в маккиато. Долен тъмен слой за представяне на еспресото, среден слой, който смесва еспресото и млякото, и горен слой предимно от пяна.
  • Ристрето – ристрето е еспресо, което се екстрахира със същото количество кафе, но с половината от количеството вода. Крайният резултат е по-концентрирано и по-тъмно еспресо.
  • Американско еспресо(известно като дългочерно кафе) – е гореща вода с еспресо.
  • Лате – е напитка на основата на еспресо с приготвено на пара мляко и микро-пяна, прибавена към кафето. Това кафе е много по-сладко в сравнение с еспресото и се сервира в стъклена чаша.
  • Капучино Капучино е подобно на лате. Но основната разлика между тях е, че капучино има повече пяна и шоколад, поставени на върха на напитката. Освен това капучино се прави в порцеланова чаша, а не в стъклена като лате.
  • Мокка е смес от капучино и горещ шоколад. То се прави чрез смесване на какао с еспресо и след това добавяне на мляко и микро-пяна в напитката.

Видове кафе според държавата…

Предлагам Ви няколко рецепти за кафе от страните, където се консумира най-много:

  • Турско кафе

Продукти за една чаша: 1 чаена лъжичка ситно мляно кафе; 1 чаена лъжичка захар; 1 кафена чашка студена вода.

Приготовление: Кафето и захарта се слагат в кафениче и се заливат със студената вода. Загрява се до кипване, като се разбърква периодично и се пази да не изкипи. Полученият каймак се отлива в кафена чашка, а останалата част се кипва още веднъж, след което се изсипва в чашката. Сервира се с чаша със студена вода. Да Ви е сладко!

 

  • Италианско кафе

Продукти за една чаша: 1 пълна чаена лъжичка ситно мляно кафе;  2 чаени лъжички захар; 20 гр. коняк;  1 щипка канела; 1 кубче лед.

Приготовление: Кафето и канелата се заливат с една чаша кипяща вода. Оставят се да престоят няколко минути и после се прецеждат. Прецедената течност се разбърква със захарта и се охлажда в хладилника. Смесва се с коняка. Сервира се в охладени чаши с потопени ръбове в захар и се добавя кубче лед. Да Ви е сладко!

 

  • Холандско кафе

Продукти за една чаша: 1 чаена чаша силно шварц кафе; 1 жълтък; 2-3 супени лъжици прясно мляко; 2 супени лъжици пудра захар.

Приготовление: Жълтъкът(уверете се, че е пресен) и захарта се разбиват и се заливат с топлото мляко. Сместа се изсипва в чаша и се долива догоре с кипящото кафе. Добре звучи, нали?! И е много приятно!

Денят ми не е хубав и енергичен без чаша ароматно кафе. Предполагам, че и с Вас е така, а сега можете да си приготвите всеки ден различно удоволствие с благоуханната напитка. Ами, какво чакате – изберете си рецепта, вземете си любимата книжка и се насладете на красотата и удоволствието на живота.

 

А, аз Ви предлагам да пробвате и с щипка С аромат на Ванилия! Защо пък не!

Черно като дявола, горещо като ада, чисто като ангел и нежно като любовта…

Един коментар за “Всичко за Кафето”

  • Това е много полезна и информация, както и информацията и в другите ти статий. Ти имаш страхотно изказване, което привлича хората. Продължавай в този дух! Страхотна си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *