Какво знаем и не знаем за щъркелът?

Щъркел, шарен, дългокрак, я затракай – трак, трак, трак.

Photo by: Pixabay /Gellinger

Март месец е! Вече всяко българско селце, чака щъркелите да напълнят изоставените гнезда и да затракат с дългите си клюнове. В България тази птица е символ на пролетта, на новото начало и новият живот, на свалянето на мартеницата (ако преди това не сте видели някое цъфнало дърво).

  • Щъркелите летят към местата за гнездене в периода от януари до април, а в България обикновено стигат през месец март. Те летят само през деня, използвайки топлите въздушни течения като се реят по тях.
  • Интересното е, че преди да отлетят щъркелите убиват по-слабите птици, за да не им пречат по време на дългия полет. А, знаете ли, че по време на полета, щъркелите могат да дремнат десет минутки? Когато са уморени те се преместват в центъра на ятото и си подремват, използвайки слуха си за ориентир.
  • Има над 19 вида щъркели, а африканските са с розови пера в края на крилете.
  • Щъркелът е защитен от Закона за защита на природата.
  • Двойките остават заедно цял живот и едва след смъртта на единия щъркел, оцелелият си търси друг партньор – което понякога трае с години. 
  • Белият щъркел е символ на Хага в Холандия и неофициален символ на Полша, където са около 25 на сто от Европейската порода щъркели.
Photo by: Pixabay /Alexas_Fotos

Легенди и поверия за щъркела:

  • В древен Египет се вярвало, че щъркелите са преродените души на мъртвите.
  • В древна Гърция следната легенда: Зевс се заглеждал по смъртна жена и Хера в яростта си я превърнала в щъркел. Жената- щъркел за отмъщение откраднала детето на Хера от люлката му. От тогава гъркините щом видят щъркели си крият децата.
  • В древен Рим вярвали, че щъркелите носят благословия.
  • В Германия през 19 век обърнали внимание, че щъркелите ги няма около девет месеца, а като се върнат през пролетта се раждали най-много бебета. Затова казали, че щъркелите носят бебетата
  • А в какво вярвали българите?:

Според една легенда, някога щъркелът е бил вярващ човек. Господ се явил пред него и му заръчал да изкачи една висока планина с голям сандък, завързан на гърба му. Човекът не трябвало да отваря капака на сандъка, но любопитството му надделяло и той не изпълнил обещанието си. От сандъкът излезли змии, гущери, жаби и се разпръснали по света. Разгневил се Господ, превърнал човека в щъркел, докато не събере всички твари обратно в сандъка. Оттогава щъркелът ходи по реки и блата, за да лови жаби, змии и гущери.

Българите си имаме и още поверия, като например, че щъркеловото гнездо пази дома от лоши магии и злини. Според предците ни е голям грях да развалиш гнездо или да счупиш яйцата на поколението. Според народните обичаи когато срещнеш първите щъркели трябва да имаш пари в джоба, за да е богата годината.

Photo by: Pixabay /nirolfix

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *