Кои са добрите хора?

Този месец стана модерно да се говори за добрият човек. Имаме си дори класация за добрите хора през годината. И това е страхотно!  Днес всеки поства по стените си призиви за помощ, за да разпространява информацията и си ляга спокоен, заради добрината, която е направил. Но истината е, че обикновено самият той не е участвал с помощта си.

Опаковаме старите си дрехи и ги поставяме в контейнерите за помощ; пускаме съобщение след призив, за да помогнем с някой друг лев; разпространяваме информация за най-различни инициативи или просто си вършим служебните задължения. Правим всичко това, за да се почувстваме добри, а добри ли сме?

Proshka
Photo by:Pixabay

Има ли тогава добри хора и как се разпознават?

Има разбира се и при това са много! Те не посочват доброто си дело в социалните медии, нито го помнят. Те просто са добри, защото помощта им е спонтанна. Помагат и продължават и пак помагат и продължават … и така до безкрай!

 

Човекът е изтъкан от добри и лоши постъпки. Когато човек не вреди и не наранява умишлено, той е добър човек. Но дали е достатъчно добър за да жертва живота си, за да спаси нечии друг живот – не. А има хора, чиито постъпки и държание определено не могат да се нарекат добри и причиняват много болка, но в критичен момент може да се притече на помощ с риск за себе си. И ако това не е добър човек, тогава кой е?

Аз съм от тези… първите! На никому не вредят и всички казват – добър човек е!

Но днес се питам, ами ако се наложи да скоча от скала за да спася давещият се ще го направя ли? Ще влезна ли в горяща къща или просто ще звънна на 112? Аз не знам отговора и ме е срам от това. Следвам всички правила и социални представи за добър човек, но се питам добър човек ли съм? И отговорът е, че има още доста по какво да работя и подобрявам по себе си. Тъжно е да стигна до този извод.

Но въпреки това имам надежда, че спонтанно, ако се наложи ще помогна на човек въпреки страхът.

И надеждата са тези герои, които са успели да пренебрегнат своя живот и спокойствие заради някой нуждаещ се човек.

А вие, замисляли ли сте се от кои сте? А дали това, което мислим за себе си е реалната ни същност?

Важното е, че има добри хора и пожелавам на всеки да открие доброто в себе си!

 

Photo by: Pixabay/Pixel2013

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *