Честит Осми Март

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Разбира се, както при повечето празници и тук има спорове и отрицание: „Да бъде или да не бъде?“.

Не ме интересува кога и как е възникнал, нито мнението на хората за него! Това е празник на жената, която ражда любов, топлина и милост.

За мен 8 март е ден на мама. На тази, която ме е родила; бдяла е над мен денонощно; закриляла ме е от целия свят и от мен самата; боляло я е, когато съм страдала и е била щастлива, когато съм била добре. Всъщност тя и до ден днешен го прави. И аз знам, че ще е така цял живот. Защото майка не е просто дума, а титла, която носиш до гроб.

Днес съм на тридесет и девет години и се имам за самостоятелен човек, който може да се справи с проблемите си. И въпреки това се връщам назад, където спомените говорят друго. Всеки проблем или страдание което съм имала е минало през нея – там на пост… да й се обадя, за да ме прегърне и да каже, че всичко ще се оправи. Там пред болницата , чакаща с часове за да разбере, че съм добре; там пред хората, които са ме сочили с пръст, за да поеме удара; там пред наведеното ми и паднало тяло, за да ми даде ръка да се изправя; там пред телефона в 5:00 сутринта, за да е готова да дойде и да гледа болното ми дете докато аз работя. Там е тя – МАМА. Тя е навсякъде и в същото време никъде, за да не ми пречи и досажда, докато се мисля за самостоятелна. 

Днес аз съм майка и знам как се чувства, но дали ще съм толкова добра като нея? Никой не може да е по-добър от мама. Никой и нищо на този свят не могат да я заменят. И днес, когато никога нямам време за нея, защото аз съм майка – тя просто чака. Чака да се обадя с новият ми проблем и молба да подаде ръка.

Но днес се обаждам, мамо, за да ти кажа, че те ОБИЧАМ БЕЗКРАЙНО и ако имам някакви добри качества ги дължа на теб!

И съм сигурна, че всеки един може да каже същото за своята майка. Направете го, майките го заслужават!

Честит празник, мили жени! Да се облечем цветно, да си сложим широките усмивки и да покажем женската си страна – топлина, нежност, грижовност, уют. Ние даваме живот, не само защото раждаме, а защото се грижим безрезервно, за това което обичаме.

Пожелавам си жените да не губим тези прекрасни наши черти. Животът днес изисква все повече от жената – да е успешна, да е красива, да е слаба – физически, но да е силна – психически и тя се загуби някъде по пътя. Е, как да стане? Пожелавам си момичетата ми да успеят да съхранят женската си същност в този все по-мъжки свят.  Дано, успеят да устоят на времето, в което жената трябва да слага кариерата си, фигурата си, визията си, приятелите си преди семейството си за да е готина. Не, че тези неща не са важни – просто те не са най-важните. Дано, да не се плашат от обидите по техен адрес, само защото са различни – да бъдеш като всички означава, че си никой! Дано, запазят женският си мил и нежен изказ, пред все по-грубия и вулгарен тон на голяма част от младите момичета. Дано, да станат прекрасни жени!

Честит Осми Март! Честит Ден на Жената!

3 отговора за “Честит Осми Март”

    • Да, за голямо съжаление за нея винаги имаме най-малко време, защото знаем, че тя ще ни разбере и прости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *