Как да направим времето прекарано със семейството незабравимо?

Photo by: Pixabay /suju 1340

Семейството заема най-важната част в сърцето ни, а обикновено нямаме време за него или бягаме за по-лесно. Не е лесно да обединиш 4-5 човека с различна възраст, пол и интереси , за да се забавляват заедно.

Трудно е да се настигнем сред хилядите ангажименти между работа, училище, детска градина, курсове по език, спорт и домашни задължения. Прекарваме целият ден с колегите си и само няколко часа със семейството си. Когато се приберем трябва да сготвим, да подредим, да помогнем на детето с домашните, да поиграем с по-малкия член на семейството, да сложим вечерята, да изперем или да съберем и изгладим дрехите и да подготвим всичко за следващия ден. И аз се уморих само докато го пиша.

А кога общуваме? Как да порастат децата ни с представата, която имаме за добро възпитание, ако нямаме време да им я кажем и покажем? Моето мнение (разбира се, то си е само мое), е че време за семейството трябва да има. Когато седна да чета новите философии за щастие тръпки ме побиват – „само ако си щастлива можеш да направиш другите щастливи“, „не се пренебрегвай, защото ти си най-важна“, „отделяй време за себе си и всичко останало ще се нареди“ и така минават 15 години в голямо лично щастие и останалите години във вайкане къде сгрешихме с децата. Нямам време за приятели освен да ги чуя по телефона за малко ( ако имат нужда от помощ, разбира се ще намеря време), нямам време за фитнес и танци по два пъти в седмицата или половин час за любимата книга, понякога нямам време да си придам нещо наподобяващо на прическа  – но време да играя и общувам с децата си, имам! И забележете – щастлива съм, не защото съм направила себе си щастлива, а защото те са доволни! Каква изненада в днешно време!

Photo by: Pixabay/ Anemone123

Ето как се опитваме да общуваме в това забързано ежедневие:

  1. Винаги вечеряме заедно. Това е моментът, в който всеки разказва как е минал денят му, иска съвет как да постъпи, споделя радостите и тревогите си. Чувстваме, че сме семейство и усещаме закрила.
  2. Приготвяме вечерята заедно, всеки може да се включи с нещо за да се почувства полезен, че е част от цялото.
  3. Важно е да прекарваме качествено време с нашите деца и те да получават редовни дози положително внимание. Това ще помогне да поддържаме здравословна връзка, която може да намали проблемите на детето.
  4. Обсъждаме проблемите заедно и търсим решение. Най-забавни са коментарите на най-малките. Толкова са смешни изводите им, че проблемите ти се виждат прекрасни. Понякога излизаме от битовизма и обсъждаме социални теми като: бедността, замърсяването, детска престъпност и т.н. Оказва се, че понякога децата имат по правилна преценка от възрастните и ти дават много прост, но ясен мироглед.
  5. Планираме заедно пътуванията или почивните дни
  6. Обикновено поне веднъж месечно ходим на кино и на детски театър
  7. Правим си родословно дърво и всяка вечер, добавяме по един роднина, за когото си споделяме спомени.
  8. Редим пъзели
  9. Търсим фигури сред облаците, когато сме навън, а лятото гоним светулките в тъмното.
  10. Ходим в парка и зоопарка.
  11. Лятото правим пикници и играем (федербал, пиян морков, народна топка, криеница)
  12. Вечер вадим различни семейни игри, но с по-малките играе и един по-голям , за да няма сърдити. Любимите са „Черен Петър“, „Мемори“, „Знам и Мога“
  13. Имитации – подобно на асоциациите, избираме лесна дума, която да може да се изиграе или имитира без думи.
  14. Избираме буква и всеки трябва да каже дума започваща с нея.
  15. Оцветяваме, пеем и четем приказки
  16. Любимото ни занимание е в събота или неделя следобед всички заедно да гледаме хубаво детско филмче с чаша топло мляко с шоколад.
  17. За майките с момиченца: позволете им да ви правят прически. Разбира се, това си е равно на постепенно оплешивяване( много скубят), но им харесва.

 

Ако не сте се сетили за някоя от тези точки – пробвайте я! Наистина е забавно!

 

Photo by: Pixabay/satyatiwari

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *