Прекрасният пролетен минзухар

И вече цъфна минзухарът! Вие, видяхте ли го?!

Здравейте! Тази сутрин се събудих и все още с разрошена коса и подпухнали очи, първо ме огря слънцето. Понамръщих му се в началото заради, ослепяващо силната му светлина, но то бързо ме погали и ме накара да се усмихна. Все пак ми липсваше през цялата зима. Отворих прозореца, за да поема свеж въздух и не повярвах на очите си – в двора имаше цъфнали минзухари! Уау! Какъв старт на деня!

Photo by:Pixabay

Слънчевата светлина, свежият полъх и прекрасните цветя ме накараха да се почувствам преродена. Сякаш не само природата се съживяваше, а и аз заедно с нея. Идва пролетта! И ми се живее… само как ми се живее!

Така с чаша кафе и вече посъживена след сутрешния душ реших да пиша за това прекрасно цвете. Обичам го от малка. Дори си спомням няколко части на стихотворения от детството ми:

Минзухарко, братко!
Имаш ли си татко?
Имам си сестриче,
малкото кокиче.

Виж, тук цъфнало кокиче! 
А онуй какво е там? 
Из тревичката наднича 
минзухар едвам — едвам.

Отнесох се малко, но да се върнем на любопитните факти за минзухара.

В дивата природа съществуват над 40 вида минзухари, повечето от които са култивирани и отглеждани като домашни цветя. В нашата страна виреят 9 вида минзухари.

Най-популярни видове са жълт минзухар, син минзухар, златистоцветен минзухар и шафранов минзухар. Ами, да – в статията за ванилията разбрахме, че тя е вид орхидея, а сега искам да Ви кажа, че най-скъпата подправка в света е шафранът и той се произвежда от тичинките на минзухара.

Photo by:unspash rawpixel
  • Според сезона минзухарите биват пролетни и есенни. Всички сме чували от бабите си за поляните с кърпикожух. Ееее, кърпикожухът е есенния минзухар и е отровен за разлика от пролетния. Освен това есенният минзухар има шест тичинки, а пролетния само три. Сега вече трябва да сте спокойни, че няма да се отровите, ако случайно сте забравили кой сезон сме 🙂
  • Минзухарите имат различни размери, но не са по-големи от 15 см. Най-често срещаните са жълти, лилави и бели.
  • Минзухарът е символ на младост и бодрост, а на мен и за пролет.
  • Произлиза от латинското име crocatus, което означава жълто. Интересно е, че гръцката дума за „шафран“ е крокос, а арабската дума за шафран означава жълто.
  • След като прецъфти, минзухарът не престава да се храни от почвата и трупа отново резервни вещества, благодарение на които другата година пак ще израсте и цъфне.

Има много легенди за появата на минзухара и никой не знае коя е вярната. По важното е, че ако не сте видели все още минзухар е време да облечете добре децата( всички знаем, че баба Марта хапе) и да обиколите поляните. Те ви чакат някъде там, за да Ви дадат настроението, от което имате нужда и желанието за живот. А, ако не го откъснете и го оставите да си расте и да радва и други хора, то ще Ви е вечно благодарно и ще Ви донесе щастие.

Успешна седмица!

Bulgaria
Photo by: unsplash Dawid Zawita

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *