Моята коледна традиция

Отново идва Коледа. Това е любимото ми време през годината. Обичам цялата подготовка и суетене около този празник. Обичам красотата и светлинките. Обичам ароматът на коледни сладки, на гозбите и топлата питка. Обичам традициите – предавани от поколения, други осъвременени и модерни, трети – само мои и на моето семейство. Аз просто обичам Коледа.

Ето какви са коледните традиции на моето семейство:

  • Украсяване още в началото на декември. Признавам си, че малко прекалявам с украсата, но наистина ми доставя огромно удоволствие. Зная, че в България е прието да се украсява на 24 декември – поне така беше преди. Но на мен ми доставя удоволствие и настроение да е украсено през целия декември. 

  • Още от края на ноември всяка събота и неделя следобед гледаме коледен филм с децата с чаша топло мляко с какао. А, вечер (когато има време) след като децата заспят с мъжа ми си пускаме романтичен коледен филм, сгушваме се на дивана с чаша вино или топло мляко и шоколад. Това е един от любимите ми моменти. Нямам търпение да се прибера у дома.
  • Списъците с подаръци – няма как да ги избегнем. Те са тези, които макар и дребни носят много коледно настроение. На мен лично ми носят и доста главоболие, но това е друга тема. Не ме разбирайте погрешно – обичам да подарявам подаръци, но много се чудя и мая. Започвам с списъка с подаръците още от октомври. Списъчето ми е 36 подаръка. Вече не знам какво да подбера…
koleden spisak
  • Не мога да пропусна и суетенето и писането на писмото до Дядо Коледа. Вълнението е голямо. После проверяваме всяка вечер дали имаме отговор от белобрадия старец и изпълняваме заръките му.
  • Коледните песни са част от ежедневието ни. Благодарение на майки ми, май няма детска коледна песен, която да не знам. Спомням си, как в този период,  докато се суети в кухнята постоянно ни пееше и сега този спомен дори ме насълзява (приятно). Така искам да ме помнят и моите момичета.
  • Втората събота на декември се обединяваме у дома в приготовлението на коледни сладки. Всичко това разбира се е под фона на коледна музика. Боядисването на коледните сладки, омесени и украсени с помощта на децата и усмихнатите им лица е чувство и емоция, от която не бих се лишила въпреки болките в ръцете ми. А, ароматите на ванилия, джинджифил, канела довършват семейната приказка.
Koledni sladki s aromat na vanilia
  • Опаковането на коледните подаръци – вечер изваждам подаръците и започваме опаковането. Някак по празничен е подаръка, когато е вложено старание и любов.
Promo-EmailAndBlog-Blog Featured Image (1)
  • Приготвянето на трапезата за Бъдни вечер. Започвам от сутринта започвам с боб и ошав, след тях сармичките, тиквеника и вечерта с последни сили, но с пълно сърце месенето на питката. Месим трите, целите ставаме в брашно, голямата ми дъщеря пише късметчетата , а малката слага парата. Накрая украсяване с фигурки и печем. Мили дами, не си спестявайте този труд. Пригответе си всичко вкъщи. Ароматът е друг – аромат на любов, грижа и уют.
koledna pitka
  • Украсяване и подреждане на трапезата – това е любим ритуал. Броенето на ястията, автентичната българска посуда, иконата, прекаждането, молитвата, разчупването на питката – обичам този празник. Важни са и ритуалите около вечерята. У нас вечерта е тиха и спокойна; след като прекадим не отваряме вратата; казваме молитва и разчупваме питката – първите парчета на Господ, Богородица и на къщата, после от най-големия към най-малкия. След като веднъж седнем да бъднюваме, никой не става от масата докато всички не се нахранят. Масата не се събира, за да се нахранят и душите на покойните ни близки и т.н и т.н.

На сутринта ставаме с необяснимо вълнение. Още по пижами, проверяваме какво има под елхата. Обикновено млякото е изпито, а сладките изядени и посланието – Дядо Коледа винаги ни оставя послание какви сме били през годината и от какво е най-доволен 😉

  • И нека празнуването с гости, приятели и роднини да започне.

Щипнете си от различните обичай и си създайте ваша коледна традиция. Включете само тези неща, които доставят удоволствие на всички и сплотяват семейството. Това са спомени, които никой не би могъл да заличи.

Да бъдем добри – това е поуката на тези празници. И успяват да го постигнат – наистина всички ставаме малко по-добри и състрадателни. Коледа просто стопля сърцата и душите ни.

Весели празници!

3 отговора за “Моята коледна семейна традиция”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *